Gå videre til innhold
Ta vare på huden om vinteren med Dermalogica
Ta vare på huden om vinteren med Dermalogica

Blogginnlegg -

REDNINGEN FOR TØRR VINTERHUD

Ta vare på huden om vinteren: Vi er midt i den kaldeste tiden av året, og den myke, fuktede huden du hadde i sommer er ikke til å kjenne igjen. For huden din er dette den tørre sesongen, og rensegel'en og den lette fuktighetskremen fra i sommer er ikke lenger nok. Huden er i ubalanse, du er stram i maska, og har kanskje tørre flekker og områder som klør og er røde. Det du opplever kalles gjerne ”vinterhudkløe”, selv om den mer korrekte terminologien er klimatisk dermatitt.

Det er ikke bare utetemperaturen som påvirker huden

Det er ikke nødvendigvis de klimatiske forholdene og temperaturen vi ser på gradestokken, som påvirker huden vår mest. Det er de omgivelsene vi oppholder oss i til enhver tid som vil påvirke huden i størst grad, for eksempel i bilen, på kontoret, eller i et fly. Når vi er ute på flyreise er det ikke de 50 minusgradene utenfor flykroppen som påvirker huden vår, men den tørre luften inne i flyet.

Om vinteren er også luftfuktigheten inne i husene våre ekstra lav. Dette skyldes fyring og oppvarming, samt godt isolerte hus. Mange merker stor forskjell på fuktighetsnivået i huden før og etter at sentralfyr og panelovner er slått på. For dem av oss som tilbringer en del tid ute selv om gradestokken passerer 10-15 minus, så er det greit å være oppmerksom på at kraftig vind skader huden mer enn mange minusgrader gjør alene.


En annen faktor som påvirker huden, er de store temperaturforskjellene. Om vinteren kan forskjellen mellom ute- og innetemperatur være så mye som 40-50 grader. Det er en stor utfordring for huden å tilpasse seg så store forandringer.


Hudens naturlige barrierefunksjon utsettes for stor belastning når vi forflytter oss fra kulden ute til den varme peisen inne. Huden mister sin naturlige fuktighet. Prosessen kalles gjerne transepidermalt vanntap [TWL], fordi hudens fuktighet går tapt til de tørrere omgivelsene. Slik etterlates huden bokstavelig talt uttørket, stram, og til slutt flassende og irritert. Dette vil i sin tur gjøre huden mindre fleksibel, og små sprekker i hudbarrieren oppstår lettere. Etter et par uker uten god beskyttelse vil du i et mikroskop kunne se små sprekker i huden. Disse sprekkene slipper ut fuktigheten, samtidig som fremmede stoffer, for eksempel bakterier, lettere kan komme inn i huden og forårsake sensitivitet. Det er ikke alltid fuktighetskrem alene gir nok fuktighet. Bruk noen dråper Phyto Replenish Oil under kremen eller blandet med den, for å sikre maks fuktighet og en styrket hudbarriere.

Vintereksem og aldring

Stadig flere nordmenn sliter med eksem i vinterhalvåret. Dette skyldes igjen det tørre inneklimaet, og at vinterhuden pakkes inn i varme, tette klær som gnisser mot kroppen. Særlig er barn utsatt for eksem om vinteren, i mange tilfeller kjennetegnes denne eksemen som atopisk eksem. Barrier Repair styrker og reparerer en ødelagt hudbarriere, og er et must både hjemme og til fjells.


Om vinteren er vi også mer disponert for forkjølelse og influensa. Medikamentene vi bruker for å tørke ut slimhinnene i luftveiene virker også uttørrende på huden. Midler som efedrin og lignende virker dehydrerende, og kan føre til dermatitt-lignende tilstander på hele kroppen.
Langtidsvirkningen av vinterhud i ubalanse vil være raskere aldring. Kontinuerlig ubalanse og irritasjon av huden stimulerer hudens immunforsvar og aktiverer samtidig hudens egne nedbrytende enzymer. Bindevevet svekkes, og fibrene kryssbindes og blir tykkere og mer uelastiske, slik at linjer og rynker trer fram.

Husk solbeskyttelse!

Mange glemmer at vi også om vinteren er utsatt for skadelig stråling. Dagslyset om vinteren inneholder lite UVB-stråler, men omtrent like mye UVA-stråler som om sommeren. Det er UVA-strålene som forårsaker aldring i huden. Nysnø og høyfjell øker dessuten mengden stråling vi eksponeres for betraktelig. Ikke glem den strålingen vi også utsettes for fra lysstoffrør, dataskjermer o.l., som også kan føre til dehydrering av huden og dermed økt sensitivitet. Dynamic Skin Recovery SPF 50 motvirker aldring samtidig som den beskytter huden mot skadelig stråling. Alternativt kan du blande Solar Defense Booster inn i favorittkremen din.

10 gode tips til vinterhuden

 • Bruk luftfukter både hjemme og på arbeidsplassen for å kompensere for fuktighetstap i omgivelsene. Dette vil hjelpe både slimhinnene og huden. Selv en enkel bolle med vann ved radiatoren kan hindre vann fra å lekke ut fra dine verdifulle fuktighetslagre. Bruk en booster under fuktighetskremen for ekstra næring, for eksempel Skin Hydrating Booster.
 • Bytt gjerne til et mildere, mer krembasert renseprodukt om vinteren, og for all del unngå såpe! Essential Cleansing Solution er en krembasert, skånsom rens, og UltraCalming Cleanser er perfekt for deg som har fått sensitiv vinterhud i kulda. Ved å bruke milde renseprodukter uten kraftige vaskestoffer bevarer du lettere hudens naturlige fuktighetsfaktor.
 • Bruk lunkent vann, ikke glovarmt. For varmt vann vil få fuktigheten til å prelle av huden din.
 • Bruk en fuktighetsspray så ofte som mulig, særlig dersom du sitter mye foran pc-skjermen. En fuktighetsbindende spray forsegler fuktigheten i huden, og gjør den mindre stram og tørr. Prøv forfriskendeMultiActive Toner eller Antioxidant Hydramist.
 • Bruk alltid fuktighetskrem! Skin Smoothing Cream og Intensive Moisture Balance er to fuktighetskremer som passer godt til vinterhuden. Påfør kremen helst når huden er litt fuktig! Da trekker kremen ekstra godt inn i huden, og du drøyer produktet slik at det varer lenger. Smør deg innen 3 minutter etter dusj eller bad for optimal effekt, særlig hvis du har eksem eller sensitiv hud. Bytt gjerne til en rikere fuktighetskrem med mer beskyttelse enn den du brukte i sommer. Se etter barrierekremer som inneholder organisk silikon, som beskytter huden mot kulde og uttørring uten å framkalle kviser og tilstopninger som for eksempel Barrier Repair.

  • Ikke glem leppene. Velg en god leppepomade uten mineraloljer. Mineraloljer gjør leppene tørrere ved å hindre hudens egenproduksjon av barrierestoffer. Prøv Nightly Lip Treatmentom natten og Renewal Lip Complex på dagtid for optimal leppepleie.
 • Beskytt huden når du er ute. Bruk votter, skjerf og lue, og beskytt eksponerte områder som nese, kinn, hake og lepper med et ekstra lag Barrier Repair oppå fuktighetskremen.
 • Bruk UV-beskyttelse også om vinteren! Dynamic Skin Recovery SPF 50 motvirker aldring samtidig som den beskytter huden mot skadelig stråling. Alternativt kan du blande Solar Defense Booster inn i favorittkremen din.
 • Og for mannfolka: Barbering svekker også hudens barrierefunksjon, så unngå barbering om morgenen før du skal ut i kulda.
 • Vær nøye når du velger eksfoliant. Eksfolianter med korn er som regel for kraftige for en sensitiv vinterhud. Daily Microfoliant fjerner døde hudceller og er mild nok til å brukes hver dag.
 • Det er heldigvis mulig å unngå for store hudplager om vinteren. Dersom huden din allerede er veldig sensitiv og irritert, er det viktig at hudpleierutinen er enkel, med noen få beskyttende produkter - prøv UltraCalming Cleanser, UltraCalming Mist og UltraCalming Serum Concentrate. Mindre er bedre, unngå friksjon, varme og overstimulering. Forebygge er alltid det beste. Det kan du gjøre ved å passe godt på huden din ved å innlemme noen enkle steg i den daglige rutinen, og ved riktige hudpleiebehandlinger. Slik sikrer du deg en sunn og strålende hud hele vinteren.

  Emner

  Pressekontakt

  Rita Lassen-Urdahl

  Pressekontakt Senior Brand Manager Dermalogica
  Ann Kristin Stokke

  Ann Kristin Stokke

  Fagsjef Skintific AS +4790612666

  Relatert innhold